Josefleden – från Kraddsele till Mo i Rana

”Ryp-Josef” kallades min farfarsfar i Norge. Namnet var passande eftersom han handlade med fångade ripor som valuta under sina handelsfärder mellan hemmet i Ammarnäs och handelshuset Meijer i Mo i Rana.

Hans liv började på födelsegården i Kraddsele under den stora svältens tid. Det fortsatte vid fjällsjön Bertejaure då han blivit hemmansägare. Som handlare i fjällbyn Ammarnäs bytte han namn till Berglund. Den systematiska handeln med Norge formade nästan en mellanriksväg på stranden av Vindelälven – det som nu kallas Vindelvaggileden. Josef lämnade spår även i Krokstrand i Norge och han lärde känna slingrande stigar därifrån ned till Mo i Rana. Den vägen kallas idag för Europaväg 6.

Jag lärde känna mitt kulturarv på en resa. Den började 2007 när en röst i telefonen, på klingande norska, frågade mig om jag ville vara med och göra den svenska texten till en videofilm om min farfarsfar och fick sin fortsättning i ett projekt där vandringsturism i Vindelfjällen skulle få affärerna att blomstra i vår fjällby.

Hur allt detta utvecklade sig berättar jag under en kvällsföreställning, med fika.

En bild av den informatinstavla som finns på norsk sida av Vindelvaggileden.

För att göra en lång historia kort – resan in till kulturarvet tog aldrig slut, men under tiden hann det bli en vandringsled mellan Ammarnäs och Krokstrand. Här på bilden ser ni den norska varianten av informationstavla som beskriver den vandring du kan göra på fina leder och med rejäla övernattningsstugor.

Jag har svårt att tro att allt detta blivit verklighet utan att någon frågat mig, år 2007, om jag ville jobba med en film som aldrig blev av.

Här nedanför kan du även ladda ned hela informationstavlan. På den fick jag i vart fall göra den svenska texten.

Urban Berglund, guide och berättare.

Read More

Engelbertskojan – vandra, vila, välordnat.

Du kan vandra Georgsvägen från Norra Ammarnäs och komma fram till Engelbertskojan och skapa ditt basläger här där farfarsfar började sitt jordbruk 1881. Georgsvägen är vår utfartsväg från hemmanet Bertejaure invid sjön med samma namn. Detta är en gammal kulturplats och kojan har gamla anor – de yngsta timmerstockarna i väggarna började växa redan 1715.

Här presenteras kojan – i alla sina delar – kontakta din värd och guide för att veta mera och för att boka.

Engelbertskojan har jag döpt efter min farfar. Han var byasmed och lokal uppfinnare med murning som specialitet. Han har ofta vistats innanför dessa timmerstockar – men då var huset en sommarlagård och självhushållet hans verklighet. När bondesamhället försvann på 1960-talet förvandlades timret från ladugård till en koja för fritidsboende. Det var min far, Georg, som gjorde jobbet.

Sova, värma och äta

Kojan har idag ett enda rum och det finns tre bäddar och en extra säng. Madrass, täcke och kudde finns i varje säng och lakan med badlakan ingår i hyra av logi hos oss. En stor kamin håller värme i huset och på gasolköket lagar du maten – plattan ger 2 kilowatt värme vid full fart så det går fort att koka och steka maten. Husgeråd finns för ett lyckat självhushåll och du hämtar vatten i naturen. Disken sköter du i köksavdelningen.

Ta med dig dina favoritmaträtter eller beställ från vår lokala butik i byn. Ammarnäs Livs har ett brett utbud och med en veckas varsel kan vi packa en kartong med din beställning i förväg. Kontakta din värd/guide.

Hygien

Det finns en utsökt torrtoalett i ved-huset. Den spolar du med sågspån. Där finns också ett tvättfat, men vatten bär du upp själv från sjön. Tvättbaljor finns också på diskbänken i huset. En del gäster tar ett dopp i sjön när ingen ser.

Ventilation och belysning

Stearinljus och värmeljus är ljuskällorna på hösten. På sommaren behöver man inga sådana, men några vill gärna ha gardiner som ger mörker och nattro. Det finns två ventiler i huset som ger frisk luft och sommartid har du ett myggfönster att sätta i ena fönstret så du får svalka.

Det är kaminen som är motorn i ventilationen och när regnet gjort dina kläder våta så hänger du upp dessa i taket och eldar tills allt är torrt igen. Veden ingår i hyran.

Källsortering och miljö

Vi ber alla gäster att ta med sig avfall tillbaka till vår källsortering i vår stugby. Det är viktigt att plast, glas och plåt kommer på rätt ställe i kretsloppet. Om du eldar upp en kartong eller tidning gör inget, men alla plastpåsar eller plastförpackningar är bättre att bära ned till Ammarnäs igen. Vårt företag är din kontakt och mellanhand till kommunens system för återvinning och sortering. Vår hantering ingår i priset för logi.

Sedan 1994 använder vi miljömärkta disk- och rengöringsmedel, mestadels såpa. Utrustning för disk, städning och sophantering finns i stugan.

Säkerhet

Du behöver vara vaken inför att gasol är en fara. Stäng alltid kranen till gasoltuben efter din vistelse, och under tiden du bor hos mig så stänger du säkerhetsbrytaren invid diskbänken varje natt. Det är säkerhet. Gasol ingår i hyran för logi.

Våra kojor har brandvarnare och brandsläckare. Om det börjar brinna så provar du kväva elden med ett täcke eller en filt i första hand och använder släckaren i andra hand. Försök inte vinna över en farlig eld, utan sätt dig och de dina i säkerhet om det krävs. Larma värden och räddningstjänsten.

Mobiltäckning – och kommunikation

Runt Bertejaure finns för det mesta bra mobiltäckning. Minst 4G. I kojan finns också en transistorradio som går på batterier. Väderleksrapporten är aldrig fel att ratta in.

Om din mobiltelefon har en operatör som inte finns i fjällen så köp ett kontantkort innan du kommer hit av en operatör som finns här, tex Telia.

Detta ingår i ett vandringspaket: koja för självhushåll, karta så du hittar dit, lakan och handduk, gasol, ved, kompostförberedande toa, försäkringar och utrymme för tre dagars digital detox.

Köp fiskekort av vårt byalag och av staten via nätet. Jag sänder instruktioner – bara fråga.

För den kulturintresserade kan jag berätta om Ryp-Josef, min farfarsfar. Han började som bonde på platsen och det är hans sommarlagård du bor i.

Begär offert.

Skriv och fråga om tillgänglighet. Vi kan också prata om längre perioder än tre dagar. Ta med böckerna du inte hann läsa eller staffli och färger för målandet.

Kojan står på en ås med utsikt inåt fjällen. Här ser du Ammarfjällmassivet med Sulåive till vänster och Stubebakte till höger.

Välkommen till ett kulturarv på Bertejaure Gård!

Read More