Här är informationen om vårt kulturarv vid fjällsjön där jag idag erbjuder fiskepaket för små grupper som vill få en fin natur-upplevelse, tillsammans.

Vad får du för pengarna?

Mitt erbjudande passar väldigt bra för de som uppskattar äventyret och vill njuta naturen i goda vänners sällskap. Här ingår båten, den guidade turen, kojan för självhushåll och berättelserna om platsen i priset för ditt paket. Kojorna har grillplatser med tillgång till ved – alla vill äta utomhus numera. Vid stranden finns också den vedeldade bastun.

Vem vänder jag mig till?

Jag hyr ut mitt arv till dig som visar hänsyn till fjällfolkets kultur och vill hjälpa mig bedriva hållbart fiske vid fjällets fot. / Urban Berglund, värd.

Utomhus matlagning – all utrustning finns på platsen!

Gästernas sätt att laga maten kräver sitt eget kapitel. Sedan några år har jag installerat grillplatser. Det är en vidareutveckling av den eldpall som ofta fanns i skogshuggarkojor förr i tiden. Genom att höja upp elden från marken så kan du laga maten i bordshöjd. Alla kojorna vid sjön Bertejaure har nu tillgång till en utomhus eldstad med utrustning från Eldmark och det gör att det går massor av ved – men numera knappt någon gasol.

Friluftsliv när det är som bäst…

Utomhus matlagning, frihet att ro i alla väderstreck, ett boende som är rustikt och enkel, men samtidigt bekvämt och säkert, solcell så du kan ladda din mobiltelefon, nära till naturen och plats att samla alla kompisarna på samma ställe…. Ja, fisket är bra också, men det är plats för samvaro som jag säljer.

Hållbarhet

Miljötänkande har varit viktigt ända sedan jag tog över och sedan 2003 är det källsortering som gäller. Alla sopor och förpackningar ska med oss tillbaka till bastun vid stugbyn. Säckar för sortering får ni av värden. När vi kommit tillbaka till vår källsortering sorterar ni – lägger allt på rätt ställe – våra kärl har tydlig märkning. Därefter är det vår tur att föra materialen vidare i det system som finns i ekokommunen Sorsele.

Hållbar turism – enligt en global standard

Vårt hållbarhetsarbete gjorde att vi blev först bland företagen i Ammarnäs att tilldelas ”Västerbotten Experience” av Region Västerbotten Turism. Det är frågan om ett kvalitetsmärke baserat på en global standard för hållbar turism – GSTC. Vi är glada att vårt ekoturistiska arbete, påbörjat 1994, uppmärksammats på det sättet.

Och säkerhet

Säkerhet är också viktig. Det finns brandvarnare och brandsläckare vid kojorna och det hänger en första förbandslåda där ni alla kan se den. Och med er mobil kan ni se väderleken i 4G.

.

Detta är bilden av Bertejaure

Kartan här ovan gjordes 2009 av konstnären Marita Norin. Hon har också gjort tiokronan som du har i börsen, om du inte redan visste det.

Sjön Bertejaure ligger 10 km fågelvägen öster om fjällbyn Ammarnäs. Du når området genom att vandra på Georgsvägen eller genom att köpa något av de paket som Vindelåforsens Stugby erbjuder. Området på bilden är i verkligheten 4 km brett och 3 km högt. Det ligger tio kilometer fågelvägen från receptionen i Vindelåforsens Stugby.

Vår fiskecamp ligger på norra stranden av sjön, vid Viken och Knallhatten. Långt från vägar och städer kan du vila ut och bo bekvämt mitt i gammal kulturmiljö. Be mig gärna berätta områdets historia.

Fördjupad information

Sjön Bertejaure, vägen dit och innehållet i våra fiskepaket

Georgs traktorväg börjar där landsvägen slutar i Norra Ammarnäs och följer stranden av sjön Gautsträsk, passerar kvarnen vid Bissanbäcken och Bissanbäckens vattenfall innan den går brant uppför och lämnar 400-metersnivån för att landa på drygt 570 meters höjd över havet. Du når den södra stranden av Bertejaure efter tio kilometers vandring från bilparkeringen.

Observera att motorfordon ej får trafikera Georgsvägen. Vägen byggdes för markägarens skötsel av den egna marken vid sjön och all obehörig trafik är förbjuden.

Om sjön och omgivningarna.

Sjön Bertejaure ligger alltså på en lågfjällsplatå i ett björkskogsbälte som senare övergår i kalfjäll om man fortsätter norrut från området. Fjällbjörkarna som omger vattnet har gett namn åt Björkfjället, en framträdande bergstopp norr om sjön. Fjället heter Biergenis på samiska och de gamla uttalade sjöns namn ”Biertejaure” så vi får anta att namnet i svensk översättning betyder ”Björksjön”. Stränderna vid sjön Bertejaure är bevuxna med björk i stor utsträckning.

Fiskarter i området.

I Bertejaure simmar öring och röding som reproducerar sig naturligt. Sjön har en lång strandlinje och växtligheten är frodig. Forskning på 1960-talet utnämnde sjön till det rödingvatten som hade fjällens bästa reproduktion med en väldigt hög tillväxt. Under senare år har det varma vattnet gjort att rödingen, särskilt sommartid, söker sig ned på djupare vatten och är svårfångad.

Istället har öringen börjat dominera sjön och sommartid fyller den alla vikar och sund med glada skutt – ja, öringen har lagt sig till med ett beteende som inte var vanligt förr, den hoppar högt över vattenytan och plaskar ljudligt vid nedslaget i vattnet igen. Något som sportfiskarna uppskattar. Öringen är stark och en halvkilos Bertejaureöring känns som en kilosfisk i jämförelse med andra områden på jorden.

Kan man fånga något?

Fångsterna ligger oftast kring halvkilot, upp till ett kilo. Enstaka tvåkilos öringar har landats på senare år. Det största öringen som jag själv varit med om vägde fem kilo och den fick min far på nät i slutet av sextiotalet. Det finns också en historia om en elvakilos öring som landats vid ett fiske utanför ”Fågelsundet” – men det är för mycket länge sedan.

Rödingar kan finnas från halvkilot och uppåt, men tvåkilos fiskar är ovanliga. Den största jag själv fått var på två kilo och den fick jag när jag var 18 år gammal.

Fiske från båt är att föredra.

Sjön består av tre delar som förbinds med varandra genom smala sund till en helhet. Östra sjön, Västra sjön och Mittisjön. Vikar, holmar, sund och halvöar formar ett landskap med många olika utrymmen och gästerna i företagets paket känner sig aldrig trångbodda på fiskeplatserna. Med roddbåt kan man färdas in i ett rum och inte se skymten av andra fiskare på en lång stund fastän det kan vara nära till nästa båt.

Fiske i tjärnar och i en bäck.

Fisket sker alltså bäst från roddbåt, men området har också trettio små tjärnar i närheten, så den som vandrar kan få många tillfällen att prova lyckan även utan båten. En annan omtyckt del av området är Racksjöbäcken, ett rinnande vatten som färdas österut från Bertejaure och som är speciellt lämpat för flugfiske. Bäcken ringlar sig fram i små sel, forsar och även några stora lugnvatten, innan den möter Racksjön och senare Soutsjaure. Bäcken ingår i Fjällfiskekortet. 

Området har två licenser.

På nätet kan du köpa fiskekorten i förväg för dina aktuella tider. På det sättet är du som sportfiskare friare att röra dig och du kan anpassa ditt fiske efter väder och vind inom ett område som är en dryg kvadratmil stort. Läs gärna den karta som finns på hemsidan för vårt byalags fiskekort.

När du kommer till Fjällfiskekortet hos Länsstyrelsen så väljer du först område SORSELE och sedan fyller du i dina uppgifter. Därefter kan du välja område 31, BÄRTEJAURE, DEL AV. Fyll i så många dagar som du är fiskande gäst hos oss.

Båda fiskekorten laddas ned från nätet.

Bertejaurepaketet.

I paketet ingår roddbåt och flytväst, logi i en koja vid stranden av sjön med utrustning för självhushåll samt en grillplats utomhus och en vedeldad bastu. Gasol till köket inomhus, ved till kaminen och grillen, elström från solceller lagras i 12 volts batterier så du kan ladda mobilen, lakan och handduk ingår, samt en enkel karta. (Ta även med en bra fjällkarta för utflykterna)

Vår skjuts till sjön börjar vid bastun i Vindelåforsens Stugby nere i Ammarnäs. Där packar vi din utrustning (mat och kläder, fiskegrejor, kamera, stövlar) i den jeep och vagn som tar dig upp till Båthuset vid sjön.

Din guide stannar på några platser längst Georgsvägen så du får veta några detaljer om platserna vi passerar och så du lär känna områdets kultur och historia. När vi kommit till båthuset lastar vi båtarna och förflyttar oss över sjön från den södra till den norra stranden och kojorna i VIKEN.

Den guidade turen gör att du får en fyllig introduktion till området och du och ditt sällskap kan därefter utforska vattnen på egen hand. Paketet varar från tre till sju dagar.

Vinterfiske

Vintertid kan du hyra koja och snöskoter, eller be din guide skjutsa dig upp till kojan för ett äventyr med vinterfiske – pimpel.

Beroende på isarnas kvalitet kan du gå och/eller köra mellan fiskeplatserna och precis som på sommaren är det vindskyddet och värmen i kojan som ger dig bekvämligheten.

  • Vintriga bilder för dig.

Välkomna till Bertejaure Fiskecamp!