Värdparet på Bertejaure Gård – 2023

Hej, jag heter Urban Berglund och är ägare och ansvarig för företaget sedan 1990.
Jag har jobbat med turism i trettiotvå år och delar idag verksamheten med Christina Öster, kafévärd, guide och berättare. Det är till oss du vänder dig när du behöver veta mera.

Nätverk och samverkan

Vår hemvist har vi i Ammarnäs Berättare och Kulturguider. Vi är dessutom medlemmar i Bo på Lantgård – semestra hållbart hos bonden. Hållbar Turism är vår hjärtefråga och vi är diplomerade av Västerbotten Experience. Mera om hållbarheten längre fram i texten.

Analog bokning – fråga värden direkt

Bertejaure Gård använder sig av bokning utan digitala mellanhänder. Du kontaktar oss på mejl via vårt kontaktformulär – se fliken ”kontakt” – eller via Urbans telefon 070-6110301 under kontorstid på vardagar.

Hus / Lägenhet / Koja

För dig med hunden, med den större familjen eller som vill boka in en mindre grupp så har vi ett husPIPPISTUGAN – med två sovrum, kök, toalett med dusch och ett stort vardagsrum. 4 (+4) bäddar i stugan.

För dig som reser i par, eller med en liten familj och som gärna bor där inga husdjur får vara så har vi två lägenheterValörsidan och Porträttsidan – i vårt parhus vid randen av skogen. Du bor väldigt avskilt även om receptionen bara är ett stenkast bort. 2-6 bäddar i lägenheterna.

Vill du bo närmare naturen finns det en välutrustad och enkel timmerkoja – SMESSPOJKEN -på stranden av Vindelälven. Det är en mysig koja med vedeldning och gasolkök för dig som vill bo väldigt rustikt och anspråkslöst nära naturen. Givetvis finns utrustning för självhushåll och lakan med handdukar ingår i hyran. Här kan du vila ut efter äventyr och upptäcktsfärder.


Fördjupad information

Med anledning av hållbarhet

Vårt företag började engagera sig för hållbar turism före 1994 och genomförde ett medvetet program inom nätverket ECEAT från 2001 och framåt. Jag läste ”Miljöledning för småföretag” och fördjupade mina kunskaper 2001. Vi har arbetat systematiskt i företaget sedan 2003 och under 2019 blev vi första företaget i Ammarnäs med märkningen ”Västerbotten Experience”. 

sigillet för hållbar turism i vårt område
Ansvarsfull turism ska byggas lokalt – och trots det är standarden global. VX sigillet tilldelas den som följer kriterier från GSTC det globala organet för hållbar turism.

Hållbarhet är en hjärtefråga och något vi arbetar med systematiskt, varje år. Att hyra en stuga för självhushåll är en del i hållbar utveckling hos oss:

Historik

Bertejaure Gård ligger mitt i Vindelfjällens Naturreservat och med den brusande Vindelälven inom hörhåll. Fjällen och det arktiska klimatet har satt sin prägel på våra verksamheter – i alla tider. Fjällfolket har alltid fått utmaningar av naturens skiftningar och mött dessa med kreativitet, mod och överlevnadsinstinkt. Några av dessa överlevare har varit verksamma på vår gård.

Gårdens historia

Vår förfader, Ryp-Josef, mötte den stora svältens år 1868 och lärde sig överleva vintern 1869 genom att äta sork och lämmel. Han fick senare följa med sina äldre släktingar på färder över fjället till Mo i Rana där han lärde känna L A Meyer, handelsmannen. De två blev bästa vänner och Josef utvecklade sedan, under fyrtio år, en blomstrande handel med Norge. Han startade handelsbod, organiserade hästkaravaner över fjället för att utbyta handelsvaror och hämta förnödenheter, samt byggde upp ett hemman med kreatur, slåtter, boningshus, lador och husbehovsfiske.

Min farfar, Engelbert, var byasmed och en efterfrågad hjälpare för både tekniska problem och problem med vilda björnar. Det var han som stod upp för vår äganderätt och som vann sitt mål, ända upp i Högsta Domstolen. Det gjorde att vi än idag har vårt hemman på fjället kvar. Engelbert blev änkling och jordbruket började förfalla när hans barn lämnade orten för världen. Hans boningshus brann ned och han fick en enkel pensionärsbostad invid Vindelåforsen, där han bodde med en av sönerna till sin död.

Min far, Georg, föddes i en tid av svårigheter i familjen och blev hemmansägare vid tre års ålder. Han lärde sig jordbruket, men arbetade sedan i ett Sverige präglat av industrialismen. Han var gruvarbetare, skidåkare, nattvakt, mentalskötare, journalist, industriarbetare, fakir och skogsarbetare. Efter många års arbete i skogen slet han ut en axel och flyttade hem igen till sin födelseby. Där byggde han upp en stugby invid Vindelåforsen – turismen hade ersatt jordbruket. Han byggde många hus och kojor och såg i sina projekt en framtid. Han byggde också traktorvägen som förbinder byn med vår fiskecamp på fjället – Georgsvägen.

Själv heter jag Urban och utbildade mig till Dramapedagog, samt arbetade inom yrket i Umeå i tio år. När mina föräldrar ville gå i pension så tänkte jag prova om detta med stugby var något för mig. Med konstnären Marita Norin byggde jag vidare på stugbyns förutsättningar och vi valde en inriktning mot konst och logi. Då föddes vårt livsverk – Kärlekens Tröskloge – en åttkantig timmerloge från 1881 med nytt och modernt innehåll. Kurser och arrangemang bidrog till turismen. Efter tio år drabbades Marita av sjukdom och företaget gick långsamt bakåt. Hon avled 2021.

Gården idag
När jag skrev ett öppet brev på webbplatsen för Berättarnätet Sverige, kom jag i kontakt med guiden Christina Öster, från Värmland. Vi brevväxlade en tid, men blev senare beroende av kontakten med varandra. Vi började sällskapa och hon flyttade upp hit 2019. Det är vi två som idag driver företaget – och vi har affärsidén:
Skogs- och jordbruk inklusive mathantverk, kaféverksamhet, bo på lantgård och fisketurism. Kulturarrangemang och guidade turer med muntligt berättande som specialitet.

Bo på lantgård
Vår lantgård idag består mest av skog. På den lilla delen åkermark som vi har provar vi potatisodling. Vi planerar dessutom en Kvannegård och mera odling av örten Angelica Archangelica, som vi torkar och blandar i Bertejauregröten. Rabarber och en del sallad använder vi i vårt Kafé. Ja, ännu har vi inte gjort några stora odlingar.

Vill ni följa med på en guidad tur i vår skog och till odlingsmark så kan vi i mån av tid ordna detta. Hade inte mamma och pappa börjat med turismen år 1980 så hade jag aldrig flyttat hem och då skulle denna del av jordens yta ha förfallit. Vi går bakåt i utvecklingen – från besöksnäring till jordbruk. Och detta passar bra i vår tid.

Fiskecamp
Där vi förut hade fiske till husbehov ror idag sportfiskare omkring, på sin semester. Det är ett avskilt läge, med tio kilometer till byn och det passar för den lilla gruppen, eller familjen, som vill utöva hållbart fiske vid foten av fjället. Jag tar maximalt tio personer per dygn fördelade på upp till fem kojor. Det är sällan trängsel vid Bertejaure fiskecamp.

Mathantverk
Under namnet ”Fjällfrö” tillverkar Christina två olika grötblandningar till din hälsosamma frukost. Vindelälvsgröt och Bertejauregröt säljs i vår Gårdsbutik och på rekoringar i länet. Dessutom finns ett tiotal återförsäljare. Läs mer…
Vi plockar kvanne och torkar den till krydda i Bertejauregröten. Försök att odla kvanne för egen skörd pågår också. Samt potatis, rabarber och några grönsaker. Vi talar om växtzon åtta. Och marken har ofta vuxit igen med skog – så vi röjer nya odlingslotter som nybyggarna gjorde.

Kafé Vindelälvan
Logotypen för vårt kafé är en bild av formgivningen ”Vindelälvan” som Marita Norin gjorde 2001 åt ett projekt för kvinnligt företagande i Sorsele Kommun. Kaféet är öppet på helger och under turistsäsong. Vi utvecklar egna bakverk och bröd med lokala råvaror och efter inspiration från kokböcker och andra medier.

Kaféet är vår mysiga bas för kulturarrangemang, måltidsturism och arbester.

Stamkunderna har varit vår kärna…

Några av våra gäster har varit återkommande gäster under alla dessa fyrtio år. De bodde i en stuga som barn och återvänder nu i vuxen ålder för att njuta av områdets friluftsliv. Gårdens turism vilar alltså på trygga traditioner och har varit i familjens ägo sedan starten.

… och kanske har vi något för dig, idag?

Börja t ex med att se vår film som visar omgivningarna

Basläger

Vårt Bo på Lantgård i Ammarnäs erbjuder dig ett basläger under din vistelse i Vindelfjällen. Våra boenden är utrustade för mat och logi på egen hand.  Kök och porslin finns. Sovrummen har täcken och kuddar – och lakan ingår i hyran sedan 1 mars 2020. Här finns även en bastu för våra gäster, en grillplats med ved och området är försett med Wi-Fi . (WiFi Gäller ej Smesspojken)

Du kan höra Vindelåforsen, den del av Vindelälven som flyter närmast företaget. Där kan du fiska efter harr, öring och kanadaröding.  När älven frusit på vintern är den skoterled – ja det är Kungsleden som passerar genom byn. Många andra skoterspår går vintertid i alla riktningar och vi har vandringsleder med vänliga dagsturer för sommarens upptäcktsfärder.

Fiskecamp

Bertejaure Fiskecamp passar väldigt bra för de som uppskattar äventyret och vill njuta naturen i goda vänners sällskap. Här ingår roddbåten, den guidade turen, kojan för ditt självhushåll och berättelserna om platsen i priset för ditt fiskepaket. Kojorna har grillplatser med tillgång till ved – alla vill äta utomhus numera. Vid stranden finns också den vedeldade bastun.

Kafé och kultur och guidning

Christina Öster och Urban Berglund är certifierade nationella guider inom Sveguide.

Boka guidad visning av konstmuseet Skulpturum och/eller kulturhuset, den åttkantiga Kärlekens Tröskloge. Du kan också boka guidad tur till Blomster-Lottas trädgård, höra berättelsen om handelsmannen Ryp-Josef eller gå på byavandring till Ammarnäs kyrka, Lapplatsen och Potatisbacken.

Logotypen för Vindelåforsens Stugby, numera Bertejaure Gård – är en design av Marita Norin. Här berättar hon en historia om fjällräven och rödräven, om vårt skiftande väder och om hur framtiden just nu har en riktning med den hållbara fisketurismen som motor – men hela tiden mot bakgrund av samekulturen, fjällen och naturens skiftningar mellan dalen och höjden, mellan sommaren och vintern, mellan dagen och natten.

Välkommen till hållbar turism på Bertejaure Gård!